Чисти стаи с твърди стени

Чисти стаи с твърди стени

Стените, от които са изградени чистите помещения на фармацевтичните ни обекти, са на базата на конструкция от панели тип “сандвич”. Преградните панели са облицовани с HPL плоскости или с галванизирани от вътрешната страна и прахово боядисани от външната страна метални листове. Между външните плоскости, според конкретните изисквания, се намира изолационен слой от стиропор, шприцована полиуретанова пяна, минерална вата, алуминиева “пчелна пита” и пр. При металните панели е осигурена защита от статично електричество, чрез последователно свързване на всички панели в заземен контур.

Подът на чистите помещения на повечето обекти е изграден на базата на хомогенна PVC подова настилка рулонен тип, с фабрична полиуретанова запечатка. Хомогенната PVC настилка е предпочетена пред саморазливните подове поради следните основни преимущества:

 • по-добра износоустойчивост;
 • значително по-малка зависимост от увреждане (напукване) на основата;
 • по-голяма устойчивост към повреди и надраскване, причинено от използваното производствено оборудване /напр. колички, столове, контейнери на колелца и др./;
 • дълъг експлоатационен срок;
 • изключително икономична поддръжка;
 • повече от два пъти по-кратки срокове за полагане в сравнение със саморазливните смоли;
 • в пъти по-кратки срокове за ремонт на дефектирали участъци;
 • идеално гладката и равна основа без дефекти е по-скоро препоръчителна, отколкото задължителна, за разлика от саморазливните смоли.

Сандвич панел, разрезТаванът на чистите помещения /клас В, С и D/ на фармацевтичните обекти може да бъде изграден на базата на касетъчен тип конструкция, както и от специално разкроени и изработени по размери за клас В, покрити полиестерно метални плоскости, като уплътнението между отделните плочи е осъществено със специализиран санитарен силикон. В някои съоръжения с по-високо надналягане се използва и друг вид таванна конструкция, а именно панелна с ниши за осветителните тела и кутиите за терминални филтри на климатичната система. Таванните панели са също тип “сандвич”, т.е. те са съставени от метални плоскости, галванизирани от двете страни и покрити с полиестерно прахово покритие, с междинен слой от полиуретанова пяна. Свързващите решетки и фиксиращите елементи са направени от метални или алуминиеви профили.

Остъкляването на панелите (на вратите и прозорците) се осъществява чрез копланарно монтиране на стъклопакети, а херметичната им връзка с панелите се реализира с помощта на специално силиконово уплътнение.Врати, копланарен монтаж

 

Конкавни профили (холкер)
Конкавните профили (холкери) се използват за връзка между таван/стена, стена/стена и стена/под. Радиусът на конкавните профили осигурява плавен преход между конструктивните елементи на чистите стаи без прави ъгли и открити фуги. Във вътрешните ъгли на стаите (точката, в която се събират две стени с таван/под) се монтират преходни тройници, представляващи сферични сегменти. Холкерите и тройниците намаляват критичните точки на задържане на замърсители и осигуряват безпроблемно почистване на чистите помещения. Подовите профили могат да бъдат изработени от необработен алуминий, ако са покрити с подови настилки, а останалите – от прахово-боядисан/анодизиран алуминий или неръждаема стомана.

Така посочените елементи на архитектурното решение (стенни и таванни панели, под, врати и прозорци) осигуряват необходимите изисквания на GMP за работа в чисти помещения, а именно:

 • наличие на минимален брой дискретни елементи в оформеното производствено помещение;
 • лесна връзка между таван, под и стени, чрез възможност за осъществяване на заоблени ъгли при местата на свързване;
 • херметичност, която гарантира поддържането на налягане в чистата стая;
 • херметична връзка между стенните платна със санитарни антимикозни еластични свързващи вещества – силикон;
 • лесно почистване и устойчивост на дезинфектанти, детергенти и др. реактиви.

 

Comments are closed.